Vi ste na: Početna
Vakcine

Razlozi za nepovjerenje prema vakcinisanju V DIO

 

08.05.2021 21:39
 
Nepovjerenje u istraživače i medicinske časopise koji mogu imati sukob interesa

Kao primjer Golden navodi otkrića tri uticajna 'insajdera', koji su bivši ili sadašnji urednici vodećih medicinskih časopisa, i to:

  1. Dr. Marcia Angell, bivša je izvršna i glavna urednica stručnog medicinskog časopisa „New England Journal of Medicine“(1988-2000), na koje mjesto je, iz etičkih razloga, dala ostavku.

Napisala je rad naslovljen kao „Društva za lijekove i ljekari: Priča o korupciji“, u kome je opisala neprimjerene odnose između farmaceutske industrije, medicinske ustanove i lokalnih i saveznih političara i o tome kako se farmaceutska industrija infiltrirala u svaki dio medicinskog sistema:

„Jednostavno više nije moguće vjerovati većini objavljenih kliničkih istraživanja ili se oslanjati na prosudbu pouzdanih ljekara ili autoritativne medicinske smjernice. Ne radujem se ovom zaključku, do kojeg sam polako i nevoljko došla tokom dvije decenije kao urednik The New England Journal of Medicine.“

Ova naučnica poznata je i po tome što je, zajedno sa dr. Stanley Robbinsom, a kasnije i dr. Vinayem Kumar, koautor prva tri izdanja standardnog udžbenika „Basic Pathology“, kao i stručne knjige Istina o kompanijama koje proizvode droge: kako nas zavaraju i šta s tim učiniti“, Random House, 2004., koja je po New York Timesu, kao bestseler, bila čitana i hvaljena. 

Član je Udruženja američkih ljekara, Medicinskog instituta Nacionalne akademije nauka, Nacionalnog počasnog medicinskog društva Alpha Omega Alpha, i Američkog Udruženja za napredak nauke. 

Časopis Time imenovao je Marciu Angell 1997.  jednom od 25 najuticajnijih Amerikanki, a 2002. godine osvojila je nagradu George Polk za izvještavanje u časopisima. Često predaje javnoj i profesionalnoj publici, pojavljuje se u mnogim medijima i savjetuje se s vladinim agencijama i kongresnim odborima.  Takođe je dopisni član  Fakulteta za globalnu zdravstvenu i socijalnu medicinu na Medicinskom fakultetu Harvard, i saradnica Fakulteta u Centru za bioetiku.

  1. Dr. Richard Smith, bivšiurednik i izvršni direktor BMJ Publishing Group,13 godina i radio je za „British Medical Journal“ ukupno 25 godina.

Doktor Smith napustio je BMJ 2004. godine, a 2006. objavio je knjigu: Problemi s medicinskim časopisima . Napisao je uvodnik koji se 2005. godine objavio u časopisu PLOS Medicine Journal - "Medicinski časopisi produžetak su marketinške ruke farmaceutskih kompanija" - u kojem tvrdi da se recenzija „više temelji na vjeri nego na nauci“ i da je ono što danas prolazi kao 'nauka', „kult mišljenja“.

  1. Dr. Richard Horton, trenutni glavni urednik medicinskog časopisa „The Lancet Medical Journal“. 

U aprilu 2015. godine, dr. Horton je, u uvodniku tog časopisa,  objavio argumentovane izjave njegovih kolega urednika u vezi s pouzdanošću istraživanja objavljenih u medicinskim časopisima, tvrdeći da je u nauci nešto pošlo iz temelja u krivo:

„Slučaj protiv nauke je jednostavan: veći dio naučne literature, možda polovina, možda je jednostavno neistinit. Zahvaćena studijama s malim veličinama uzoraka, sićušnim efektima, nevaljanim istraživačkim analizama i flagrantnim sukobom interesa, zajedno sa opsesijom za praćenjem modnih trendova sumnjivog značaja, nauka se okrenula prema mraku."

Takođe tvrdi: „Časopisi su prešli u operacije pranja informacija za farmaceutsku industriju.

Oni koji su skeptici ili kolebljivi prema vakcinama mogu imati nepovjerenja u motive istraživanja i istraživača koje finansira Pharma, kao i u metode istraživanja kojima se izbjegavaju pitanja na koja treba odgovoritiUpoređuju se kratkoročna dejstva vakcina i potencijalni troškovi bolesti, ali se izbjegavaju poređenja koja uključuju hronične posljedice vakcinacije u vakcinisanim i nevakcinisanim grupama.“

Neovjerenje u ljekare koji su možda nedovoljno obrazovani u vakcinaciji ili se boje izraziti zabrinutost

Ovde Golden ističe da postoje tvrdnje da ljekari na medicinskom fakultetu vrlo malo uče o vakcinama, da o tome  nedostaje objavljeno istraživanje, osim jednog u kome se sugeriše da obrazovanje o vakcinama nije sveobuhvatno, te da je potrebno više istraživanja koja procjenjuju obrazovanje ljekara u vezi sa vakcinacijom.

Takođe tvrdi da je posljednjih godina očito da će bilo koji ljekar koji javno preispituje sigurnost i/ili efikasnost vakcina biti progonjen i moguće otpušten

 https://oatext.com/reluctance-to-vaccinate-reasons-and-solutions.php#gsc.tab=0

0 0