Vi ste na: Početna
COVID-19

Proizvođači vakcina su imuni na odgovornost za štete od vakcina: Kako web stranica https://www.snopes.com/ na orwellijanski način „demantuje“, a de facto potvrđuje ovu tvrdnju

 

02.05.2021 14:16
 

Na tvrdnje Christiana Elliota, iznesene na njegovom blogu, u tekstu naslovljenom: „18 razloga zašto neću dobiti vakcinu protiv COVID-a“, ovaj autor iznosi 18 vlastitih razloga zbog kojih ne želi primiti Covid vakcinu.

Eliot kao prvi razlog navodi:

„1. Proizvođači vakcina su imuni na odgovornost

Jedina industrija na svijetu koja ne snosi odgovornost za ozlede ili smrt zbog njihovih proizvoda su proizvođači vakcina.

Kao što je prvi put uspostavljeno 1986. godine nacionalnim Zakonom o ozledama od dječjih vakcine , a pojačano Zakonom o pripravnosti za hitne slučajeve (PREP) , proizvođači vakcine ne mogu se tužiti - čak i ako se pokaže da su nemarni.

Proizvođači vakcina COVID smiju stvoriti jedinstveni proizvod, bez ispitivanja podpopulacija (tj. ljudi sa specifičnim zdravstvenim stanjima), a ipak ne žele da prihvate odgovornost za bilo koji od neželjenih događaja ili smrti koje njihovi proizvodi uzrokuju.

Ako firma nije spremna stati iza svog proizvoda kao sigurnog, pogotovo ona koja je požurila na tržište , nisam voljan rizikovati s tim proizvodom.

Nema odgovornosti. Nema povjerenja. ...“

Eliotov tekst „18 razloga zašto neću dobiti vakcinu protiv COVID-a“ objavljen je u dijlovima i na pravoipravda.info, s tim što je I dio, u kome se navodi ovaj razlog za odbijanje vakcine, postavljen na:

https://pravoipravda.info/view-more/jos-puno-razloga-protiv-covid-vakcina-ndash-dio-i-nbsp-nbsp/348

Originalni link za tekst:

https://www.deconstructingconventional.com/post/18-reason-i-won-t-be-getting-a-covid-vaccine

Reagujući na taj tekst, Alex Kasprak, novinar Snopesa, koji se, kako tvrde, bavi provjeravanjem činjenica, je, na  web stranici https://www.snopes.com/ objavio izvještaj u kome, kako se vidi iz naslova, Eliotove tvrdnje naziva „bezobzirnim lažima“ i „dezinformacijama“:

Post sa 18 razloga zbog kojeg neću dobiti COVID vakcinu ispunjen bezobzirnim lažima

Objava na blogu prožeta dezinformacijama u stvari je antologija raskrinkane antivakcine i poricanja COVID-19 u stilu "Sada to zovem muzikom". 

Ocjenjujući prvi razlog za odbijanje Covid vakcine, Kasprak piše:

  • Objavljeno aprila 2021

„# 1 „Proizvođači vakcina su imuni na odgovornost“

Prva tačka na Elliotovoj listi spada u staru kategoriju starih antivakcinista.

Istina je da su proizvođači vakcina zaštićeni od odgovornosti. Bez ove zaštite od odgovornosti proizvođači vakcina nisu bili spremni da vladu opskrbe vakcinama. Kao dio kompromisa iz 1986. godine , Sjedinjene Države stvorile su zakonsku zaštitu za proizvođače vakcina, uspostavljajući tako i Nacionalni program nadoknade ozljeda vakcina (VICP), savezni sud za tužbe koji rješava slučajeve navodne ozljede vakcinom. Kao što je objašnjeno u Scienceu, „VICP je uspostavljen nakon što su tužbe protiv proizvođača vakcina i davalaca zdravstvenih usluga prijetile uzrokom nestašice vakcina i smanjenjem stope vakcinisanja.“

Iako je pozivanje na ovu zaštitu od odgovornosti uobičajena taktika protiv vakcina, to nije specifičan ili nov argument jedinstven za COVID-19 vakcina. U ovu kategoriju spadaju sva vakcina, uključujući ona koja su školama potrebna desetljećima.“

...

https://www.snopes.com/news/2021/04/16/18-reasons-why/

Već iz druge rečenice Kasprakove reakcije vidljivo je da se njome potvrđuje Eliotova tvrdnja, jer navodi: „Istina je da su proizvođači vakcina zaštićeni od odgovornosti.“

Ni u nastavku teksta Kasprak ni na koji način ne dovodi u sumnju tačnost Eliotove tvrdnje da su proizvođači vakcina imuni na odgovornost, nego je čak i potvrđuje i obrazlaže zbog čega su proizvođaći vakcina u USA zakonom oslobođeni od odgovornosti za smrt, invalidnost i druge teške posledice njihovih vakcina.

Kao razlog za donošenje zakona iz 1986. godine ističe da proizvođači vakcina, bez takve zaštite, nisu bili spremni da vladu dalje opskrbljuju vakcinama, jer su dotadašnje  tužbe protiv proizvođača vakcina i davalaca zdravstvenih usluga, prijetile da će prouzrokovati nestašicu vakcina.

Tako je između proizvaođača vakcina i Sjedinjenih američkih država napravljen užasan i nevjerovatan „kompromis“, vjerovatno bez presedana u ljudskoj istoriji, kojim su Sjedinjene Države propisale zakonski imunitet za proizvođače vakcina, uspostavljajući  Nacionalni program nadoknade ozljeda vakcina (VICP), i  savezni sud za tužbe koji rješava slučajeve navodne ozljede vakcinom.

Na ovaj način, umjesto proizvođača, kao uzročnika štete od vakcina, ove štete (koje se, prema nekim izvještajima mjere u milijardama dolara) plaćaju Sjedinjene Države i njihovi građani (kroz poreze). 

Tako se pokušaj Snopesa da opovrgne tvrdnju da su proizvođači vakcina zaštićeni od odgovornosti za štete od vakcina, u konkretnom slučaju može posmatrati kao orwellovsko izvrtanje istine.

Nezavisno od neuspješnosti ovog demantija, čini se da je važno primjetiti da oslobađanje  proizvođača od naknade za štetne posledice nastale od njihovih vakcina, u konkretnom slučaju dovodi u sumnju racionalnost, odgovornost i mogući sukob interesa donosilaca zakona.

Ako takva amnestija odgovornosti nije propisana za bilo koji lijek, postavlja se pitanje kako je onda moguće da se propisuje za proizvode koji se koriste u hiljadama ili stotinama hiljada puta većim količinama od lijekova.

Time se, potencijalno, otvaraju vrata proizvođačima vakcina da pokriju sve svoje moguće propuste  u proizvodnji tih farmaceutskih proizvoda (nedovoljna ispitanost i neprovjerenost, kontaminacije, greške u proizvodnji, skladištenju i/ili transportu, itd. itd.), čime, bez ikakve odgovornosti, čak i namjerno (kako bi imali više potrošača njihovih proizvoda u vidu lijekova), mogu naškoditi milionima primalaca tih proizvoda, za koje neki autori tvrde da su čovječanstvu nanijele više štete nego svi ratovi zajedno, i da su gotovo sve autoimune bolesti u velikoj mjeri dugoročne posledice primanja vakcina.

Problem se još više uvećava i usložnjava ako se ima u vidu činjenica da se vakcine proizvedene u USA, pod tako protekcijskim zakonom, prodaju i koriste širom Svijeta, i da ih, povodom navodne Covid pandemije, potražuju vlade mnogih zemalja u količinama koje se sada, kao nikada u istoriji, mjere u milijardama.

0 0