Vi ste na: Početna
Pravo

OPŠIRAN I ARGUMENTOVAN ZAHTJEV HRVATSKIH GRAĐANA ZA OČITOVANJE MINISTRA ZDRAVSTVA – dio II

 

29.11.2021 22:10
 

Nastavak sa:  https://pravoipravda.info/view-more/opsiran-i-argumentovan-zahtjev-hrvatskih-gradana-za-ocitovanje-ministra-zdravstva/800:

Zahtjev za javno očitovanje ministru zdravstva Viliju Berošu

 admin_3423643  HRVijestiZAKONI I VAŠA PRAVA

...

PITANJE broj 7. DA LI VI, MINISTRE BEROŠ, IMATE POTPUNO POVJERENJE U VJERODOSTOJNOST INFORMACIJA KOJE SU DOBIVENE OD PROIZVOĐAČA OVIH CJEPIVA, S OBZIROM NA TO DA NE POSTOJE NEOVISNA ISTRAŽIVANJA, TE SE SVA ODOBRENJA ZA UVJETNO KORIŠTENJE OVIH CJEPIVA TEMELJE ISKLJUČIVO NA INFORMACIJAMA KOJE SU DOBIVENE OD PROIZVOĐAČA?

Ovo Vas pitamo iz sljedećeg razloga: tri od četiri proizvođača ovih cjepiva, Pfizer, Astrazeneca i Johnson, su tvrtke s vrlo problematičnom poviješću glede istinitog prijavljivanja svojstava svojih farmaceutskih i inih proizvoda. Sve su tri tvrtke morale isplatiti milijarde i milijarde dolara u kaznama i odštetnim zahtjevima diljem svijeta! Ovdje za svaku tvrtku navodimo samo po jedan primjer, a svaka ih ima više stotina, ako ne i više tisuća!

  1. PFIZER

IZVOR: USA, Department of Justice (Odjel za pravosuđe SAD-a)

https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

– „2. rujna 2009, Ministarstvo pravosuđa USA-a objavilo je najveću nagodbu u svojoj povijesti vezano za prijevare u zdravstvu – Pfizer će platiti 2,3 milijarde dolara zbog prijevare

WASHINGTON – Američki farmaceutski div Pfizer Inc. i njegova podružnica Pharmacia & Upjohn Company Inc. (u daljnjem tekstu zajedno “Pfizer”) pristali su platiti 2,3 milijarde dolara, što je najveća nagodba u povijesti Ministarstva pravosuđa za prijevare u zdravstvu, u cilju rješavanja kaznene i građanskopravne odgovornosti koja proizlazi iz nezakonite promocije određenih farmaceutskih proizvoda, priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa.” (…)

(…) „Osim toga, Pfizer je pristao platiti dodatnih milijardu dolara kako bi se riješio optužbi građana prema Zakonu o lažnim tvrdnjama, jer je tvrtka ilegalno promovirala četiri lijeka – Bextra; Geodon, antipsihotik; Zyvox, antibiotik; i Lyrica, antiepileptički lijek – i uzrokovala je podnošenje lažnih tvrdnji vladinim zdravstvenim programima za uporabu koja nije bila medicinski prihvaćena indikacija i stoga nije bila obuhvaćena tim programima. Također, postignuta je građanska nagodba koja je namirila tvrdnje da je Pfizer plaćao mito zdravstvenim djelatnicima kako bi ih potaknuo da propisuju te, kao i druge lijekove.”

Ministre Beroš, u slučaju da niste znali, liječnici i vladini dužnosnici RH su također bili učesnici u gore navedenim prijevarama!

IZVOR: CORPWATCH, Holding Corporations Accountable

https://www.corpwatch.org/article/pfizer-admits-bribery-eight-countries

„Italija nije jedina zemlja u kojoj je Pfizer optužen za podmićivanje liječnika i lokalnih dužnosnika. “Pfizer je napravio prečice kako bi potaknuo svoje poslovanje u nekoliko euroazijskih zemalja, podmićujući vladine dužnosnike u Bugarskoj, Hrvatskoj, Kazahstanu i Rusiji u iznosu od milijun dolara“, kaže Mythili Raman, glavni zamjenik pomoćnika glavnog državnog odvjetnika u kaznenom odjelu američkog Ministarstva pravosuđa (DoJ). (…)

(…) „Primjerice, gotovo šest godina Pharmacia Hrvatska je uplaćivala oko 1.200 dolara mjesečno na austrijski osobni bankovni račun hrvatskog liječnika. Pfizer je 2003. godine kupio Pharmacia Croatia, ali je omogućio nastavak plaćanja na tri mjeseca.

U dopisu višeg rukovoditelja navedeno je da je liječnik “član Registracijskog povjerenstva za lijekove, te očekujem da će svi proizvodi koji će biti registrirani, proći redovnu proceduru uz njegovu pomoć….. On je osoba s velikim utjecajem u Hrvatskoj u području farmaceutike, a njegovo mišljenje se jako poštuje; to je razlog zašto nam je toliko važan.”

Ministre Beroš, na žalost novinski članak ne otkriva ime ove osobe s velikim utjecajem u području farmaceutike u RH, ali je vrlo moguće da je još uvijek na istoj poziciji i nečijoj platnoj listi!

Nadalje, dokaz da je Pfizer dosljedan svojoj reputaciji prevarantske tvrtke, dana 6. studenog 2021. Jutarnji list je objavio sljedeći članak:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/eksplozivno-izvjesce-zvizdaca-o-razvoju-cjepiva-srusilo-dionice-biontecha-tamo-caruje-nekompetencija-15117019

„Eksplozivno izvješće zviždača o razvoju cjepiva srušilo dionice BioNTecha: ‘Tamo caruje nekompetencija!‘

Vrijednost dionica njemačke tvrtke BioNTech, koja je u suradnji s američkim Pfizerom razvila cjepivo protiv bolesti covid-19, u petak su na američkoj burzi NASDAQ pale za 20 posto, a za sve je, čini se, odgovorno eksplozivno izvješće zviždača objavljeno u utorak u British Medical Journalu, vodećem svjetskom časopisu iz polja medicine. U njemu bivši zaposlenik BioNTecha upozorava na “zapanjujuću razinu nekompetentnosti u upravljanju i rukovanju podacima te na manjak sigurnosti pacijenata tijekom procesa testiranja cjepiva”.

Zviždač, identificirana kao Brook Jackson, tvrdi kako je tvrtka angažirala loše obučene cjepitelje, a čak je i krivotvorila podatke o ispitivanjima. Također navodi i kako je bilo više sporova u istraživanju štetnih učinaka vakcinea British Medical Journalu dostavio je desetke internih dokumenata kojima potkrepljuje svoje tvrdnje.

Kako ne biste mogli demantirati ovu, za divno čudo, točnu reportažu objavljenu u dnevnom listu „Jutarnji list”, prilažemo link na objavljen ORIGINALAN tekst u British Medical Journalu!

https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

Zadnja vijest koja je objavljena 11. studenog 2021, na web portalu medija ‘Index’ potvrđuje Pfizerovu povijest POTPLAĆIVANJA LIJEČNIKA u Hrvatskoj!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pfizer-vodi-istragu-o-poslovanju-predstavnistva-u-hrvatskoj/233493.aspx

„AMERIČKA farmaceutska tvrtka Pfizer Inc. potvrdila je danas da je Ministarstvu pravosuđa i Povjerenstvu za vrijednosne papire i burzu SAD-a dostavila podatke o internoj istrazi određenih potencijalno nepravilnih isplata u vezi s prodajom svojih proizvoda u Hrvatskoj. (…)

Pfizer već neko vrijeme istražuje poslovanje svog zagrebačkog predstavništva pod sumnjom da su vodeći ljudi tvrtke u Zagrebu, radi bolje prodaje Pfizerovih proizvoda, nekim hrvatskim liječnicima isplaćivali velike svote novca.Zbog toga su prošloga tjedna otkaze dobili direktor predstavništva u Hrvatskoj Zdenko Bučan i direktor Ureda za korporativne komunikacije Saša Šeparović, objavili su hrvatski mediji.”

  1. JOHNSON & JOHNSON

IZVOR: USA, Department of Justice (Odjel za pravosuđe SAD-a)

https://www.justice.gov/opa/pr/johnson-johnson-pay-more-22-billion-resolve-criminal-and-civil-investigations

„4. studeni 2013. Johnson & Johnson će morati platiti više od 2,2 milijarde dolara u svrhu razrješenja kaznenih i građanskih istraga – Optužbe uključuju off-label marketing i mito liječnicima i farmaceutima

WASHINGTON – Globalni zdravstveni div Johnson & Johnson (J&J) i njegove podružnice platit će više od 2,2 milijarde dolara za rješavanje kaznene i građanske odgovornosti koja proizlazi iz navoda koji se odnose na lijekove na recept Risperdal, Invega i Natrecor, uključujući promociju za namjene koje nisu odobrene kao sigurne i učinkovite od strane Agencije za hranu i lijekove (FDA), i plaćanje mita liječnicima i ljekarnicima, koji su najveći pružatelj dugotrajne skrbi u zemlji. Globalna rezolucija jedna je od najvećih nagodbi o prijevarama u zdravstvu u povijesti SAD-a, uključujući krivične kazne i oduzimanje prihoda u ukupnom iznosu od 485 milijuna dolara, te građanske nagodbe sa saveznom vladom i državama u ukupnom iznosu od 1,72 milijarde dolara.

Ponašanje o kojem je riječ u ovom slučaju ugrozilo je zdravlje i sigurnost pacijenata i narušilo povjerenje javnosti”, izjavio je glavni državni odvjetnik Eric Holder. (…) Kada tvrtke stavljaju profit iznad zdravlja pacijenata i zloupotrebljavaju dolare poreznih obveznika, zahtijevamo odgovornost“, rekao je pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Tony West.”

U 2019. godini bilo je zabilježeno oko 50,000 tužbi protiv tvrtke Johnson & Johnson.

IZVOR: FORBES

https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2019/08/26/how-much-will-it-cost-johnson-johnson-to-settle-most-of-its-lawsuits/?sh=5a9b7485451b

„Johnson & Johnson suočava se s oko 50.000 tužbi povezanih s talkom, umjetnim kukovima i razrjeđivačem krvi Xarelto. (…) Ove tužbe mogle bi koštati Johnsona i Johnsona više od 6 milijardi dolara.”

  1. ASTRAZENECA

IZVOR: USA, Department of Justice (Odjel za pravosuđe SAD-a)

https://www.justice.gov/opa/pr/pharmaceutical-giant-astrazeneca-pay-520-million-label-drug-marketing

„Farmaceutski div AstraZeneca platit će 520 milijuna dolara za off-label marketing lijekova

AstraZeneca LP i AstraZeneca Pharmaceuticals LP platit će 520 milijuna dolara za rješavanje navoda da je AstraZeneca ilegalno plasirala antipsihotik Seroquel za uporabu koja nije odobrena kao sigurna i učinkovita od strane Agencije za hranu i lijekove (FDA), objavio je danas Odjel za pravosuđe i Odjel za zaštitu zdravlja i ljudi, te Odjel za provedbu mjera za suzbijanje prijevara u zdravstvu. Takve neodobrene uporabe također su poznate kao “off-label” koristi jer nisu uključene u FDA odobrenu oznaku proizvoda lijeka. (…)

Naime, od siječnja 2001. do prosinca 2006. godine, AstraZeneca je promovirala Seroquel psihijatrima i drugim liječnicima za određene namjene koje FDA nije odobrila kao sigurne i učinkovite (uključujući agresiju, Alzheimerovu bolest, kontrolu bijesa, anksioznost, poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje, bipolarni poremećaj, demenciju, depresiju, poremećaj raspoloženja, posttraumatski stresni poremećaj i nesanicu).

Tvrtka je također angažirala liječnike koji su bili govornici u promotivnim programima za neodobrene uporabe Seroquela, te da pripravljaju studije o neodobrenim uporabama Seroquela. Osim toga, tvrtka je regrutirala liječnike koji su bili navedeni kao autori članaka za medicinsku literaturu, a iste su ustvari napisale same tvrtke, a isto su napravili i za studije koje dotični liječnici nisu niti sproveliAstraZeneca je zatim koristila te studije i članke kao temelj za promotivne poruke o neodobrenim uporabama Seroquela.

Ali ona koja je najinteresantnija za nas u ovom trenutku jeste pokretanje kolektivne tužbe, odnosno Class Action Lawsuit-a, a koja tužba bi mogla bankrotirati Astrazenecu. Ovu tužbu su pokrenuli prevareni investitori za cjepivo protiv bolesti Covid19, jer smatraju da su im rukovoditelji tvrtke lagali o rezultatima kliničkih ispitivanja!

IZVOR: Američka medijska kuća BLOOMBERG

https://www.bloomberg.com/press-releases/2021-01-28/astrazeneca-investor-alert-class-action-lawsuit-filed

Upozorenje ljudima koji su investirali u AstraZenecu: Podnesena je kolektivna tužba

Boston, Massachusetts–(Newsfile Corp. – 28. siječnja 2021.) – Thorntonova odvjetnička tvrtka objavila je vijest da je podnesena kolektivna tužba (Class Action Lawsuit) u ime investitora u AstraZeneca PLC (NASDAQ: AZN). Tužba je u fazi pripreme vodećeg tužitelja. Ulagatelji koji su kupili dionice AZN-a ili druge vrijednosne papire između 21. svibnja 2020. i 20. studenoga 2020. mogu se obratiti odvjetničkom društvu Thornton, odjel za zaštitu ulagača (…)

U tužbi se navodi da su AstraZeneca i njezini viši rukovoditelji namjerno prikazali netočne činjenice u vezi s tekućim kliničkim ispitivanjima AstraZenecinog proizvoda AZD1222da su zatajili probleme koji su se pojavili tijekom kliničkih ispitivanja, uključujući pogrešku u doziranju, koju je AstraZeneca rano otkrila, ali to nije objavila investitorima.”

Ovdje vidimo da je tvrtka Astrazeneca prevarila i vlastite investitore, koji su investirali u njihovo cjepivo protiv bolesti Covid19, jer je AZD1222 oznaka za Vaxzevriu! IZVOR: U.S National Library of Medicine, Clinical Trials, https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04540393

Američki FDA nikada nije dao Astrazeneci uvjetno odobrenje, stoga su Amerikanci svoje doze prodali zemljama koje nemaju problema trovati svoje građane cjepivima za koje se zna da su klinička ispitivanja nepravilno sprovedena! IZVOR: Američki FDA (na koga se uvijek rado pozivate!)

https://www.fda.gov/media/151402/download

  1. MODERNA

Što se Moderne tiče, od svog osnutka prije jedanaest godina, ona nije uspjela napraviti NITI JEDAN JEDINI FARMACEUTSKI PROIZVOD, usprkos bezbroj milijardi dolara koje su investitori uložili u tu tvrtku! I danas, osim uvjetno odobrenog cjepiva protiv bolesti Covid19, niti jedan od njihovih drugih proizvoda nije prošao drugu fazu kliničkih ispitivanja!

IZVOR: SLUŽBENE STRANICE TVRTKE MODERNA https://www.modernatx.com/pipeline

Moderna je svoja mRNA istraživanja započela s idejom stvaranja mRNA terapije za liječenje srčanih bolesnika. IZVOR: TedTalk, godina: 2013, Predavač: Stephane Bancel, osnivač i glavni direktor Moderna Therapeutics, Cambridge, MA

Na njihovoj stranici, pod ‘Pipeline’ vidi se da su od te ideje odustali, jer im ništa nije uspjelo, usprkos iskazanom entuzijazmu u gore podijeljenom govoru glavnog direktora.

A onda su dobili ideju da naprave mRNA cjepivo po mjeri za ljude oboljele od karcinoma. IZVOR: TedTalk, godina: 2017, Predavač: Tal Zaks, the Chief Medical Officer of Moderna Therapeutics, Cambridge, MA

Međutim, ni s ovim projektom nisu imali nikakvih pozitivnih rezultata, jer kako vidimo na njihovoj stranici, klinička ispitivanja nakon više od 5 godina su još uvijek tek na polovici druge faze!

Nakon toga su odlučili napraviti cjepivo protiv gripe, jer Covid19 bolesti još uvijek nije bilo, NI TAJ PROJEKT NIJE USPIO, klinička ispitivanja su stala na pola prve faze!

Moderna je izgleda imala svoj ‘EUREKA’ moment pojavom bolesti Covid19, jer, usprkos svim neuspjesima tijekom svih 11 godina, a ti su neuspjesi još i danas neuspjesi, oni su nevjerojatnom vještinom uspjeli stvoriti sigurno i efikasno mRNA cjepivo protiv ove nove bolesti u samo 6 mjeseci?!

Ono što se sa sigurnošću može ustvrditi jest činjenica da su sve četiri tvrtke ostvarile izuzetno veliki profit, bez ikakvog rizika, a to iz razloga što ih potpisani ugovori sa zemljama kupcima njihovih cjepiva oslobađaju svake odgovornosti zbog eventualnih nuspojava ovih cjepiva!

IZVOR: By Chris Isidore, CNN Business, 2.studenoga 2021. https://kyma.com/news/2021/11/02/pfizer-profits-soar-on-its-covid-vaccine-business/

„(CNN) — Pfizer reported that earnings and sales more than doubled in the past quarter, and it raised its outlook for results the full year, thanks greatly to its Covid-19 vaccine.

The company reported adjusted earnings of $7.7 billion, up 133% from a year earlier. Revenue soared to $24.1 billion, up 134%. (…)

The company said it now expects full-year 2021 revenue of between $81 billion to $82 billion, up $2 billion from its earlier guidance.

PRIJEVOD: „(CNN) – Pfizer je izvijestio da im se zarada i prodaja više nego udvostručila u proteklom tromjesečju, i povećala je svoje izglede za cjelogodišnje rezultate, zahvaljujući svom cjepivu protiv Covida-19.

Tvrtka je izvijestila o prilagođenoj zaradi od 7,7 milijardi dolara, što je 133% više nego godinu dana ranije.

Prihodi su porasli na 24,1 milijardu dolara, što je porast od 134 posto.

Tvrtka je priopćila da sada očekuje prihode za cijelu 2021. godinu između 81 i 82 milijarde dolara, što je 2 milijarde dolara više u odnosu na ranije smjernice.”

Ministre Beroš, slijedom gore navedenih informacija o svim ovim tvrtkama, od Vas zahtijevamo dokaze da su klinička ispitivanja ovih tvrtki pravovaljana, istinita, te također zahtijevamo da Institut Ruđer Bošković ispita sadržaj sva četiri cjepiva, te da se izvrše neovisna klinička ispitivanja, a rezultati javno objave!

PITANJE broj 8. TKO JE ODGOVORAN UKOLIKO SE KOD CIJEPLJENE OSOBE ISPOLJE NUSPOJAVE KOJE ĆE JOJ DUGOROČNO ILI TRAJNO UGROZITI ZDRAVLJE, ILI, UKOLIKO CIJEPLJENA OSOBA UMRE OD POSLJEDICA UZROKOVANIH CJEPIVOM? VI KOJI PROMOVIRATE DA SU OVA CJEPIVA 100% SIGURNA ILI PROIZVOĐAČ KOJI MOŽDA LAŽE U SVOJIM DOKUMENTIMA?

Ovo je jedino pitanje na koje nećemo ponuditi odgovor nego ćemo ga potražiti u predviđenim zakonskim regulativama.

Kao i u prethodnom pismu ministre Beroš, ovim Vas putem obavještavamo da, ukoliko u najkraćem roku preko JAVNIH MEDIJA na konferenciji za tisak ne objavite odgovore na sva gornja pitanja, zahtijevat ćemo od nadležnih organa pokretanje istražnog postupka protiv Vas, i svih onih članova ‘znanstvenog savjeta’ koji propagiraju neistinite informacije, i to prema članku 112. Ustava RH, te prema ostalim pravovaljanim zakonima koje osobno kršite Vi, te također i određeni članovi ‘znanstvenog savjeta’.

  1. MEĐUNARODNI PAKT O GRAĐANSKIM I POLITIČKIM PRAVIMA

Države stranke ovoga Pakta,

smatrajući da je, u skladu s načelima proglašenim u Povelji Ujedinjenih naroda, priznanje prirodnog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira u svijetu,

priznajući da ta prava proizlaze iz prirodnog dostojanstva ljudske osobe,

priznajući da se, u skladu s Općom deklaracijom o ljudskim pravima, ideal slobodnih ljudskih bića, koja uživaju građansku i političku slobodu i koja su pošteđena straha i nestašice, može postići samo ako su stvoreni uvjeti u kojima svatko uživa svoja građanska i politička prava, kao i svoja gospodarska, socijalna i kulturna prava,

smatrajući da je dužnost država pod Poveljom Ujedinjenih naroda, opće promicanje i poštivanje ljudskih prava i sloboda,

vodeći računa da pojedinac, osim odgovornosti prema drugima i prema zajednici kojoj pripada, istovremeno mora težiti promicanju i poštivanju prava priznatih u ovom Paktu,

suglasne su u sljedećim načelima:

Članak 2, točka 3.

3. Svaka država stranka ovoga Pakta se obvezuje da će:

  1. a) osigurati da svaka osoba kojoj su ovdje priznata prava i slobode povrijeđeni, raspolaže djelotvornim pravnim lijekom, čak i kad povredu počine osobe koje djeluju u službenom svojstvu;
  2. b) osigurati da žalbu svake osobe ispita odgovarajuće sudsko, upravno, zakonodavno ili koje drugo tijelo koje je za to nadležno prema pravnom sustavu države, te unaprjeđivati mogućnosti sudskog pravnog lijeka;
  3. c) osigurati provođenje pravnog lijeka od strane nadležnih tijela ako se pokaže da je žalba opravdana.

Članak 4.

U vrijeme izvanrednog stanja u kojemu je ugrožen opstanak naroda i koje je službeno proglašeno, države stranke ovoga Pakta mogu, u opsegu koji je strogo određen tim izvanrednim prilikama, poduzeti mjere koje derogiraju njihove obveze iz ovoga Pakta, uz uvjet da te mjere nisu nespojive s njihovim ostalim obvezama po međunarodnom pravu i da ne povlače za sobom diskriminaciju temeljenu na rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri ili socijalnom podrijetlu.

Na temelju te odredbe ne mogu se derogirati članci 6., 7., 8. (stavci 1. i 2.), 11., 15., 16. i 18.

Članak 7.

Nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kazni. Osobito je zabranjeno podvrgnuti osobu medicinskom ili znanstvenom pokusu bez njena slobodnog pristanka.

Članak 26.

Sve osobe jednake su pred zakonom i imaju pravo na jednaku pravnu zaštitu bez ikakve diskriminacije. U tom smislu, zakonom se mora zabraniti svaka diskriminacija i svim osobama jamčiti jednaku i djelotvornu zaštitu protiv svakog oblika diskriminacije, osobito glede rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja ili neke druge okolnosti.

Članak 50.

Odredbe ovoga Pakta primjenjuju se u svim dijelovima saveznih država bez ikakvih ograničenja ili izuzetaka.

KAZNENI ZAKON

Počiniteljstvo

Članak 36.

(1) Počinitelj je osoba koja sama ili posredstvom druge osobe počini kazneno djelo.

(2) Počini li više osoba na temelju zajedničke odluke kazneno djelo tako da svaka od njih sudjeluje u počinjenju radnje ili na drugi način bitno pridonese počinjenju kaznenog djela, svaka od njih kaznit će se kao počinitelj (supočinitelji).

(3) Nehajna odgovornost supočinitelja temelji se na zajedničkoj povredi dužne pažnje.

Poticanje

Članak 37.

(1) Tko drugoga s namjerom potakne na počinjenje kaznenog djela, kaznit će se kao da ga je sam počinio.

(2) Tko drugoga s namjerom potakne na počinjenje kaznenog djela za koje je pokušaj kažnjiv, a djelo ne bude niti pokušano, kaznit će se kao za pokušaj toga kaznenoga djela.

POSEBNI DIO

GLAVA DEVETA (IX.) KAZNENA DJELA PROTIV ČOVJEČNOSTI I LJUDSKOG DOSTOJANSTVA

Zločin protiv čovječnosti

Članak 90. (144/12)

(1) Tko kršeći pravila međunarodnog prava u sklopu širokog ili sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, uz znanje o tom napadu:

  1. počini druga nečovječna djela kojima se namjerno uzrokuje teška patnja, teška tjelesna ozljeda ili teško narušenje zdravlja,

kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko zapovijedi neko od navedenih kaznenih djela.

UDRUŽENI GRAĐANI:

...

Preuzeto sa:

https://staronormalno.com/zahtjev-za-javno-ocitovanje-ministru-zdravstva-viliju-berosu-2/

 

 
0 0