Vi ste na: Početna
Pravo

O obavezama poslodavaca u vezi Covid propusnice u Francuskoj

 

09.10.2021 16:05
 

Nakon što je Ustavni savjet potvrdio dobar dio novog zakona o zdravstvenoj propusnici , postavlja se pitanje znati šta mijenja za poslodavce. 

Za sve poslodavce tekst ne mijenja ništa što postoji danas. 

Prije svega, iako je vlada najavila sankcije za poslodavce koji su odbili suspendovati, pa čak i otpustiti zaposlenike, koji nisu imali zdravstvenu knjižicu ili obaveznu vakcinu, ovisno o slučaju, ovaj zakon zapravo ne stvara sve sankcije za ove slučajeve !

Dakle, ako poslodavac u restoranu suspenduje zaposlenika zbog nedostatka zdravstvene knjižice, ili ako poslodavac u medicinskom sektoru suspenduje zaposlenika zbog nedostatka vakcinacije, neće se moći sakriti iza ograničenja: u ovom zakonu ne postoji!
I to je normalno i bilo je predvidljivo: ugovor o radu privatnog prava ima snagu zakona, a ako se treća strana miješa u odnos kako bi ga prisilno blokirala, tada mora preuzeti sve posljedice za druga dva dijela. Iz tog razloga je država podržala plate svih zaposlenih koje su spriječili da rade tokom porođaja. Nije to bilo iz ljubaznosti, već samo zato što je to bila zakonska obaveza.

Suptilnost člana 16

Međutim, mala suptilnost za poslodavce u medicinskim i paramedicinskim krugovima u članu 16:
"  Neuspjeh poslodavca da nadzire poštivanje obveze cijepljenja " kažnjava se sankcijom. "Vrsta novčane kazne do 5. klase, maksimalno 1.500 eura.
Ovo je jedina sankcija predviđena za poslodavce, a brzo čitanje sugeriralo bi da se odnosi na one koji ne sankcioniraju svoje zaposlenike. Ovo nije tekst.
Obaveza koja se nameće ovim poslodavcima je da prate poštivanje obaveze cijepljenja . To uopće nije isto što i sankcionisanje zaposlenika zbog nepoštivanja obveze cijepljenja.

Druga zamka zakona

A to vodi do druge zamke.
Poslodavac ne može ispitivati zaposlenika o njegovom zdravlju, a još manje ga sankcionisati iz tog razloga. Član L1132-1 Zakona o radu vrlo je izričito zabranjen.
Ukratko: „nijedan zaposlenik ne može biti sankcionisan, otpušten ili podvrgnut diskriminatornoj mjeri, direktnoj ili indirektnoj…. zbog njegovog zdravstvenog stanja "
Suspenzija ugovora o radu je sankcija, ako je izrečena "zbog njegovog zdravstvenog stanja", ništava je. Odnosno, ako poslodavac otkaže ugovor o radu iz bilo kojeg zdravstvenog razloga, primjena ovog člana bit će dovoljna za otkazivanje sankcije. A budući da se radi o diskriminaciji, to je jedan od rijetkih slučajeva uznemiravanja u kojem nema ljestvice ili gornje granice u slučaju kršenja ugovora. Kazne stoga mogu biti vrlo teške.

Treća zamka zakona za poslodavce

Konačno, treća zamka : suspenzija ugovora o radu, koja je zapravo disciplinska sankcija koja zaposleniku oduzima plaću, podliježe posebnom postupku, koji je opisan u članovima L 1332-1 i slijedećim Zakonikom Posao.
Konkretno, zaposlenik mora biti pozvan poštujući rokove, dopuštajući pomoć članu kompanije i poštujući daljnji rok prije izricanja sankcije. Nepoštivanje ove procedure može poništiti sankciju.
Da sumiramo postavljene zamke, poslodavac koji bi želio suspendovati ugovor o radu svog zaposlenika morat će:

  • poštuju formalizam i procedure specifične za disciplinske sankcije
  • ne ispitujte zaposlenika o njegovom zdravlju
  • da ga ne sankcioniše zbog zdravlja.

Ako poslodavac ne poštuje ove elemente, rizik od sankcija pred Sudom za rad je maksimalan, au slučaju diskriminacije bez ograničenja.

Šta učiniti?

Kako se poslodavac može pridržavati novog zakona?
Za sve one koji ne potpadaju pod član 12 (ugostitelji, barovi, kulturna ili rekreativna mjesta itd.) Najbolje je učiniti: NIŠTA

S druge strane, poslodavac ne predviđa nikakve sankcije rizici su veoma veliki sankcionisanjem njegovog zaposlenika.
Za određene poslodavce iz člana 12, koji su isključeni iz sankcija, opet je najbolje učiniti sljedeće: NIŠTA
Za ostale poslodavce iz člana 12 (zdravstvena zanimanja i slično), oni imaju obavezu pod novčanom kaznom, provjeriti poštivanje obaveze cijepljenja.Budući da ne mogu ispitivati svoje zaposlenike o njihovoj imunizacijskoj situaciji, što je pitanje medicinske povjerljivosti, moraju slijediti uobičajenu proceduru u slučaju pitanja o zdravstvenom elementu: moraju organizirati pregled ljekara medicine rada neovisno o periodičnoj ispite, kako je predviđeno članom R4624-17 Zakona o radu.
Ljekar medicine rada neće poslodavcu slati nikakve podatke o statusu cijepljenja, već samo sposobnost zaposlenika da radi na svom radnom mjestu ili ne. Poslodavac će ispuniti svoju obavezu da prati poštivanje obaveze cijepljenja bez kršenja bilo kojeg zakona. 
Konačno, daleko od gromoglasnih efekata najave od 12. jula 2021. godine, ovaj Zakon je oslobođen svoje suštine s obzirom na Zakon o radu, koji nije doveden u pitanje. Proizvodi vrlo malo, ako ih ima, obavezujućih obaveza za poslodavce. Umjesto toga, cilj mu je očito psihološki pritisak na poslodavce. Teško onima koji bi popustili pred ovim pritiskom i tako stavili glavu na pravni blok.

Izvor : Courrier des strategèges-12. kolovoza 2021.
https://lecourrierdesstrateges.fr/2021/08/12/pourquoi-les-employeurs-nont-pas-interet-a-appliquer-la-loi-sur-le-passe - sanitarno /
...
 

Preuzeto sa:

https://www.libertecomminges.org/ressources/juridique/

0 0