Vi ste na: Početna
Vakcine

Norveški stručnjaci kategorični u tvrdnji da je smrtonosne krvne ugruške kod tri norveška zdravstvena radnika, mlađa od 50 godina, izazvala vakcina AstraZeneca

 

11.07.2021 14:22
 

„Imamo razlog. Ništa osim vakcine ne može objasniti zašto su te osobe imale ovaj imunološki odgovor ”, kaže profesor i glavni liječnik Pål Andre Holme.

(Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)

Norveški stručnjaci kažu da je smrtonosne krvne ugruške izazvala vakcina AstraZeneca covid

"Naša teorija da je ovo snažan imunološki odgovor koji je najvjerojatnije izazvan cjepivom potvrđena je", kaže profesor i glavni ljekar Pål Andre Holme. Tri norveška zdravstvena radnika mlađa od 50 godina su hospitalizovana. Jedan je mrtav.

Ida Irene BergstrømNOVINAR

Četvrtak 18. marta 2021 - 12:03

"Pronađen je razlog za stanje naših pacijenata", najavio je danas glavni ljekar i profesor Pål Andre Holme norveškim nacionalnim novinama VG.

Holme je vodio posao kako bi otkrio zašto su tri zdravstvena radnika mlađa od 50 godina hospitalizovana sa ozbiljnim krvnim ugrušcima i niskim nivoom krvnih pločica nakon uzimanja vakcine AstraZeneca Covid. Jedan od zdravstvenih radnika umro je u nedjelju.

Stručnjaci su radili na teoriji da je zapravo vakcina pokrenula neočekivani i snažni imunološki odgovor - teoriju za koju vjeruju da su je potvrdili.

„Potvrđena je naša teorija da je ovo snažan imunološki odgovor koji je najvjerovatnije izazvala vakcina. U suradnji sa stručnjacima iz te oblasti Univerzitetske bolnice Sjeverne Norveške HF pronašli smo specifična antitijela protiv krvnih pločica koja mogu izazvati ove reakcije i koja poznajemo iz drugih područja medicine, ali zatim sa medicinskim lijekovima kao uzrokom reakcija “, objašnjava glavni ljekar za VG. 

"Ništa osim vakcine ne može objasniti zašto"

Upitan da pojasni zašto u citatu kaže "najvjerovatnije", Holme samouvjereno odgovara da je pronađen razlog za ove rijetke slučajeve krvnih ugrušaka.

„Imamo razlog. Ništa osim vakcine ne može objasniti zašto su te osobe imale ovaj imunološki odgovor ”, navodi on.

VG takođe pita kako Holme može znati da imunološki odgovor nije uzrokovan nečim drugim, osim vakcinom.

„U istoriji pacijenata ovih osoba nema ničega što može dati tako snažan imunološki odgovor. Uvjeren sam da su antitijela, koja smo pronašli, pravi uzrok i ne vidim drugo objašnjenje osim da ga je pokrenula vakcina ”, odgovara on.

Trojica pogođenih zdravstvenih radnika svi su ušli u bolnicu s vrlo rijetkim stanjem:

  • Imali su akutni bol
  • Imali su krvne ugruške na neobičnim mjestima, poput stomaka i mozga
  • Pored toga, imali su krvarenja i nizak nivo trombocita

Očekuje se šta će EMA zaključiti kasnije danas

Norveška agencija za lijekove ne želi komentarisati zaključke Univerzitetske bolnice u Oslu.

"Prvo moramo pogledati rezultate, ne želim to sada komentirati", kaže medicinski direktor Steinar Madsen za NTB, Norvešku novinsku agenciju.

Očekuje se da će Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove zaključiti o tome kasnije danas, a Madsen kaže da očekuje njihove rezultate.

AstraZeneca takođe odbija da komentariše zaključak norveških stručnjaka.

"Očekujemo odluke EMA-e kasnije danas prije nego što ćemo to komentirati", rekla je direktorica odnosa s medijima Christina Malmberg Hägerstrand za NTB.

-
Izvor:

https://sciencenorway.no/covid19/norwegian-experts-say-deadly-blood-clots-were-caused-by-the-astrazeneca-covid-vaccine/1830510

 

0 0