Vi ste na: Početna
COVID-19

Kompromitujuća prošlost pojedinih farmaceutskih kompanija

 

03.05.2021 10:39
 

Prošlost kompanija za proizvodnju vakcina 

Na tvrdnje Christiana Elliota, iznesene na njegovom blogu, u tekstu naslovljenom: „18 razloga zašto neću dobiti vakcinu protiv COVID-a“, ovaj autor iznosi 18 vlastitih razloga zbog kojih ne želi primiti Covid vakcinu.

Kao drugi razlog nepovjerenja u ove vakcine Eliot navodi kompromitovanu prošlost pojedinih proizvođača (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), i/ili neiskustvo u proizvodnji vakcina (Moderna i Johnson&Johnson).

Evo šta je o tome napisao: 

  1. Provjerena prošlost kompanija za proizvodnju vakcina 

Četiri glavne kompanije koje proizvode COVID vakcine imaju neke od ovih karakteristika:

Moderna je godinama pokušavala „ modernizovati našu RNK “ (odatle naziv kompanije MODE-RNA), ali nikada nije uspješno dovela nijedan proizvod na tržište. Kako je lijepo za kompaniju da od vlade dobije veliku infuziju gotovine kako bi nastavila pokušavati.

U stvari, svi glavni proizvođači vakcina (osim Moderne) isplatili su desetine milijardi dolara odštete za druge proizvode koje su donijeli na tržište kad su znali da će ti proizvodi prouzrokovati ozlede i smrt - vidi  VioxxBextraCelebrexThalidomide i opioide kao nekoliko primjera.

Ako se kompanije koje se bave lijekovima hotimično odluče staviti štetne proizvode na tržište kad se protiv njih može tužiti, zašto bismo vjerovali bilo kojem proizvodu za koji nemaju nikakvu odgovornost?

Trojica od četvorice proizvođača vakcina protiv COVID-a tuženi su za proizvode koje su iznijeli na tržište, iako su znali da će doći do povreda i smrti.

S obzirom na slobodan prolazak odgovornosti i kariranu prošlost ovih kompanija, zašto bismo pretpostavljali da su sve njihove vakcine sigurne i da su napravljene potpuno iznad svih rizika?

Gdje bismo drugdje u životu vjerovali nekome sa takvom reputacijom?

Za mene to ima isto toliko smisla kao da očekujem nemilosrdnog, nasilnog nevjernog ljubavnika da postane druga osoba jer je sudija duboko u sebi rekao da je dobra osoba.

Ne. Ne vjerujem im. Nema odgovornosti. Nema povjerenja. Evo još jednog razloga zašto im ne vjerujem ... 
...

Reagujući na taj tekst, Alex Kasprak, novinar Snopesa, koji se, kako tvrde, bavi provjeravanjem činjenica, je, na  web stranici https://www.snopes.com/ objavio izvještaj u kome, kako se vidi iz naslova, Eliotove tvrdnje naziva „bezobzirnim lažima“ i „dezinformacijama“:

Post sa 18 razloga zbog kojeg neću dobiti COVID vakcinu ispunjen bezobzirnim lažima

Objava na blogu prožeta dezinformacijama u stvari je antologija raskrinkane antivakcine i poricanja COVID-19 u stilu "Sada to zovem muzikom" 

Ocjenjujući drugi razlog za odbijanje Covid vakcine, Kasprak piše:

  • Objavljeno aprila 2021

Br. 2 „Provjerena prošlost kompanija koje se bave vakcinima“

Farmaceutske kompanije, uključujući neke koje su uključene u proizvodnju vakcina protiv COVID-19, doista su kažnjene milijardama dolara odštete ili novčanom kaznom. Elliot pita "S obzirom na slobodan prolazak odgovornosti i kariranu prošlost ovih kompanija, zašto bismo pretpostavljali da su sve njihove vakcine sigurne i da su napravljene potpuno iznad rizika?"  

Elliotovo uokvirivanje lažno sugeriše da jedina provjera sigurnosti vakcina proizlazi iz tvrdnji proizvođača. Ali sve su vakcinu, uključujući COVID-19 vakcina, prošle kroz faze I, fazu II i fazu III, a te podatke analiziraju i akademici i vladini zdravstveni službenici. ... Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) pronašla je probleme u načinu na koji je AstraZeneca, na primjer, prezentirala svoje podatke regulatorima, a agencija još nije odobrila vakcina za upotrebu u Sjedinjenim Državama.

Elliot navodi da ni Moderna ni Johnson & Johnson nikada nisu donijeli vakcinu na tržište prije COVID-19. Iako je to istina, nijedna kompanija nije iskusna u razvoju vakcina. Johnson & Johnson dobili su dugo očekivano odobrenje Evropske komisije za vakcinu protiv ebole u julu 2020. Moderna je predvodila razvoj mRNA tehnologije koja se koristi i u njenoj vakcini i u vakcini Pfizer. Moderna i američka vlada već su sklopile ugovor o licenciranju ove tehnologije prije proglašenja globalne pandemije COVID-19.

...

Već prvom rečenicom Kasprak potvrđuje kompromitovanu prošlost nekih proizvođača vakcina, što predstavlja jednu od tvrdnji na kojima se zasnivaju razlozi Eliotovog nepovjerenja u njihove vakcine, tako da ovo nije demant, nego, makar i djelimično, potvrđivanje ove tvrdnje.

U vezi s tim provjerivač činjenica, iako ne saopštava sadržaj, upućuje na Reutersov link sa slijedećom viješću:

  1. SEPTEMBRA 2009

Pfizer će platiti 2,3 milijarde dolara, pristaje na izjavu o krivici

Napisali Ransdell Pierson , Jeremy Pelofsky

NEW YORK / WASHINGTON (Reuters) - Pfizer Inc. složio se u srijedu da se izjasni krivim za američku krivičnu prijavu vezanu za promociju svog sada povučenog lijeka protiv bolova Bextra i platiće rekordnih 2,3 milijarde dolara za podmirivanje optužbi da je nepropisno plasirao 13 lijekova.

https://www.reuters.com/article/us-pfizer-settlement/pfizer-to-pay-2-3-billion-agrees-to-criminal-plea-idUSTRE5813XB20090902

...

Dalje, tvrdeći da je istinita Eliotova tvrdnja da ni Moderna ni Johnson & Johnson, prije COVID-19, nikada nisu proizvodili vakcine za tržište, Kasprak potvrđuje i drugu Eliotovo tvrdnju koja je sadržana u njegovog drugom razlogu zbog kojeg se neće vakcinisati tom vakcinom.

Dalje, tvrdeći da je istinita Eliotova tvrdnja da ni Moderna ni Johnson & Johnson, prije COVID-19, nikada nisu proizvodili vakcine za tržište, Kasprak potvrđuje i drugu Eliotovo tvrdnju koja je sadržana u njegovog drugom razlogu zbog kojeg se neće vakcinisati tom vakcinom.

Pošto je na taj način potvrdio obje glavne tvrdnje iz ovog drugog razloga, Kasprak potpuno neargumentovano konstruiše da one lažno sugerišu da jedina provjera sigurnosti vakcina proizlazi iz tvrdnji proizvođača, iako je nejasno iz čega je iskonstruisao ovakvu sugestiju, koju Eliotov tekst, bar na prvi pogled, ne sadrži.

O kriminalnoj i nemoralnoj prošlosti pojedinih farmaceutskih kompanija pisano je i ovde:

https://pravoipravda.info/view-more/naslov/126

https://www.opensecrets.org/news/2020/12/pharma-lobby-poured-millions-into-darkmoney-groups/

https://www.justice.gov/usao-nj/pr/novartis-ag-and-subsidiaries-pay-345-million-resolve-foreign-corrupt-practices-act-cases 

https://www.lifesitenews.com/news/pfizer-covid-19-vaccine-trials-showed-severe-side-effects-fever-and-aches 

https://projects.propublica.org/graphics/bigpharma

 

0 0