Vi ste na: Početna
Pravo

COVID LEGAL USA U BORBI PROTIV OBAVEZNIH VAKCINA

 

25.11.2021 11:42
 

 

COVID Legal USA

Korištenje tehnologije za pripremu pravnih dokumenata i istraživanje za strane u parnici.

Borba protiv obaveznih vakcina

COVID Legal USA
Posljednji put ažuriran 27. januara 2021

Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja objavila je smjernice o svojoj novoj politici koja dozvoljava obavezne vakcine od strane poslodavaca[1]. Ostavila je otvorena dva izuzetka od pravila: invaliditet i vjerska uvjerenja. Amerikanci stalno vide izuzetno štetnih efekata eksperimentalnih vakcina. Nadalje, i Svjetska zdravstvena organizacija i dr. Anthony Fauci, najslavniji ljekar za COVID u SAD-u, priznali su da nema dokaza da vakcine Pfizer i Moderna sprječavaju infekciju ili prijenos COVID-a[2][3].

Dobra vijest za američke radnike je da EEOC nije zakonodavno tijelo i nema moć da donosi zakone. To je administrativna agencija vlade koja se može i osporiti pred sudom. Najzloglasniji slučaj protiv EEOC-a bio je 1980-ih. EEOC je optužio Sears, Roebuck & Co. za diskriminaciju radnica. Tvrdi se da je Sears sistematski prepuštao žene za visoko plaćene provizijske i rukovodeće pozicije u korist muškaraca. Savezni sudija u Ilinoisu presudio je protiv EEOC-a jer nije uspeo da dovede nijednog svedoka o navodnoj diskriminaciji. Takođe nije uspeo da identifikuje Searsovu politiku koja je diskriminisala žene[4].

Svaki slučaj Amerikanaca koji odbijaju obavezne vakcine na radnom mjestu i/ili u javnom smještaju je jedinstven i specifičan za situaciju i mjesto. Ali temelj toga je jasan iz federalnog presedana.

Vrhovni sud SAD o obaveznim vakcinama

Kontrolni slučaj u američkoj jurisprudenciji koji reguliše obavezne vakcine od strane državnih agencija je Jacobson protiv Massachusettsa , 197 US 11 (1905)[5]. Četrnaesti amandman nalaže da nijedna država ili vladina agencija „neće lišiti nijednu osobu života, slobode ili imovine, bez odgovarajućeg pravnog postupka; niti uskratiti bilo kojoj osobi pod njenom jurisdikcijom jednaku zaštitu zakona.”

Pastor Henning Jacobson trpio je obavezne vakcine u Švedskoj kao dijete prije nego što je emigrirao u SAD. Dugoročni efekti su ga okrenuli protiv ideje da ikada uzme još jednu vakcinu. Epidemija malih boginja dogodila se u Kembridžu u Masačusetsu 1902. godine. Gradske vlasti su učinile vakcine obaveznim kako bi usporile širenje. Oni koji su to odbili dobili su kaznu od 5 dolara (oko 150 dolara 2021.). Jacobsen je krivično gonjen i kažnjen zbog odbijanja da uzme vakcinu. Slučaj je na kraju stigao do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Sud je presudio da obavezne vakcine ne krše četrnaesti amandman jer „u svakom dobro uređenom društvu koje je zaduženo da čuva sigurnost svojih članova, prava pojedinca u pogledu njegove slobode mogu ponekad, pod pritiskom velikih opasnosti , biti podvrgnut takvom ograničenju, koji će se provoditi razumnim propisima , kako to može zahtijevati sigurnost šire javnosti.” Naglasak dodat. Sud je nastavio: „[prava] sloboda za sve ne bi mogla postojati pod djelovanjem principa koji priznaje pravo svake pojedinačne osobe da koristi svoju [slobodu], bilo u pogledu svoje ličnosti ili svoje imovine, bez obzira na ozljeda koja se može nanijeti drugima.”

Odluka nije apsolutna, kao što je Sud primetio, „[u] ekstremnim slučajevima...u određenim uslovima... zdravlja, obavezne vakcine bi bile okrutne i nehumane. Sud bi tada imao moć da zaustavi mandat.”

Postoje tri očigledne razlike između vakcina protiv malih boginja i vakcina protiv COVID-a. Male boginje variola major, najčešći soj, imao je stopu smrtnosti od 30%[6]. COVID-19 nije samo težak za dijagnosticiranje[7], ali ima stopu smrtnosti manju od 1% za sve mlađe od 70 godina[8]. Nadalje, najnoviji podaci iz Norveške to pokazujunajmanje 15 ljudistariji od 70 godina umrli su u roku od dvije sedmice nakon što su primili vakcinu protiv COVID-a. Norveška sada preispituje vakcinaciju starijih osoba.

Drugo, doktrina materijalnog zakonitog procesa nije priznata od strane Vrhovnog suda kada je odlučeno o Jacobsenu . Materijalni zakonski proces obuhvata implicirana prava koja nisu posebno nabrojana u Ustavu SAD. Amerikanci imaju pravo da odaberu svoje mogućnosti liječenja od bilo kojeg legalnog, učinkovitog liječenja. Roe protiv Wadea , 410 US 113 (1973) je možda najpoznatiji materijalno-pravni predmet.

Treće, Pfizer i Moderna injekcije nisu po pravnoj ili drugoj definiciji "cjepiva"[9]. Oni su molekularni medicinski uređaji koji ne čine ništa da zaustave prijenos bolesti. Pfizer i Moderna injekcije ne sadrže oslabljene patogene koji izazivaju imunološki odgovor. Stoga se slučaj Jacobsen tehnički ne primjenjuje na ove eksperimentalne tretmane.

Moderna nigdje na odgovarajućoj stranici svoje web stranice ne spominje svoju injekciju kao "cjepivo". U stvari, Moderna svoj snimak naziva „platformom“ i „operativnim sistemom“. Prema Moderni, njegov snimak „je dizajniran tako da se može uključiti i igrati naizmjenično s različitim programima. U našem slučaju, 'program' ili 'aplikacija' je naš mRNA lijek – jedinstvena mRNA sekvenca koja kodira protein”[10][11].

Snimak ekrana sa web stranice Moderna.

“Prilikom određivanja opsega statuta, prvo gledamo na njegov jezik, dajući riječima koje se koriste njihovo uobičajeno značenje.” Moskal protiv Sjedinjenih Država , 498 US 103, 108 (1990).

... 

COVID Legal USA vam pomaže da se branite protiv ovih štetnih naloga za vakcinu. Mi smo tim pomoćnih pravnika, istraživača i pravnih pisaca koji vam pomažu da se krećete u složenom pravosudnom sistemu SAD kako biste osigurali najbrži, najdirektniji i efikasniji pravni lijek*. Svaki slučaj i svaki pojedinac je jedinstven. Slušamo vaše nedoumice, pripremamo potrebnu dokumentaciju i dajemo uputstva za vas da artikulišete svoje zahtjeve i izvršite vaš slučaj.

Niski režijski troškovi za nas znače da te uštede prenosimo na vas. Zastupanje sa COVID Legal USA košta samo delić onoga što advokati naplaćuju; i nikada nema skrivenih naknada. Vaš najbolji zastupnik za maksimalnu efikasnost ste vi sami.Pročitajte više ovdjeCOVID Legal USA .

Kontaktirajte nas danas i predstavnik će vam se javiti u roku od 24 sata.

**Korišćenje naših usluga i informacija na ovoj web stranici je potvrda da razumijete i slažete se da COVID Legal USA nije advokatska firma ili advokat i ni na koji način ne uspostavlja odnos advokat-klijent s vama. Shvaćate da se zastupate u pravnoj stvari. COVID Legal USA je pomoćna pravna, pravna i tehnološka firma koja koristi najsavremenije baze podataka i algoritme kako bi pomogla profesionalnim strankama u postupku u pripremi dokumenata, uputstvima za navigaciju kroz složeni američki pravni sistem i pravnim istraživanjima.

Top of Form

Bottom of Form

Reference

1

https://www.jdsupra.com/legalnews/eeoc-approves-mandatory-vaccination-in-66300/

2

https://www.who.int/multi-media/details/who-daily-press-conference-on-novel-coronavirus—28-december-2020

3

https://www.newsweek.com/coronavirus-anthony-fauci-covid-vaccine-passport-mandatory-vaccinations-travel-1558303

4

https://law.justia.com/cases/federal/district-courts/FSupp/628/1264/2595936/

5

https://supreme.justia.com/cases/federal/us/197/11/

6

https://www.who.int/biologicals/vaccines/smallpox/en/

7

https://freewestmedia.com/2020/12/20/who-finally-admits-that-pcr-tests-are-unreliable/

8

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/planning-scenarios.html

9

https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/what-is-the-definition-of-vaccine

10

https://www.modernatx.com/mrna-technology/mrna-platform-enabling-drug-discovery-development

11

http://web.archive.org/web/20200407034535/https://www.modernatx.com/mrna-technology/mrna-platform-enabling-drug-discovery-development

12

https://www.fda.gov/files/about%20fda/published/The-Sulfanilamide-Disaster.pdf

Preuzeto sa:

https://covidlegalusa.com/fighting-mandatory-vaccines/

 

 
0 0