Vi ste na: Početna
COVID-19

AUSTRIJSKI ADVOKATI ZA OSNOVNA PRAVA PROTIV COVID MJERA I ZAKONODAVSTVA

 

30.07.2021 15:39
 

Evo šta o sebi kažu austrijski „Advokati za osnovna prava“ na njihovom websaitu https://www.afa-zone.at/: 

Šta predstavljaju advokati za osnovna prava?

Kao nezavisni pravnici koji ne pripadaju nijednoj političkoj stranci ili pokretu, umrežili smo se i udružili snage na ovoj platformi povodom državnih mjera poduzetih kao posljedica COVID-19 od marta 2020. godine radi zaštite slobode i demokratije, vladavine prava i njeno stanovništvo, koje traži pravnu zaštitu. 

U velikoj mjeri bez koncepta i potpuno netransparentno, svi smo masovno ograničeni u svojim osnovnim pravima na ličnu slobodu, samoopredjeljenje, plaćeno zaposlenje, slobodu okupljanja, odgoja i obrazovanja itd., u neviđenom i bez presedana zakonodavstvu bez otvorenog testa proporcionalnosti, i bez dobro utemeljenih medicinskih razmatranja. Ovo kroz sve strože propise.

Samo radi pojašnjenja: mi nismo ni poricatelji korone, ni teoretičari zavjera, niti politički desničarski ekstremisti, već grupa predanih austrijskih pravnika koji su prvenstveno privrženi vrijednostima ustavnog pravnog poretka Austrije i građanima koji su im podređeni. 

Kao takvi, naravno, također dajemo vrhunski prioritet zaštiti zdravlja u našem društvu, ali se protivimo tome da se zloupotrebljava kao izgovor za sve rasprostranjenije, neprikladno podrivanje naših osnovnih prava. Stoga zahtijevamo, u skladu sa slobodom izražavanja, javnu raspravu o svim medicinskim, virusološkim i epidemiološkim studijama na osnovu valjanih (na temelju dokaza) podataka kako bi se postupci zakonodavnog tijela učinili konačno provjerljivim.   

Radimo u raznim pravnim područjima i imamo zajednički cilj učiniti sve što možemo kako bismo odbranili neograničeni standard našeg civilnog društva i održali ga u budućnosti.

Naš je primarni zadatak objasniti stanovništvu zakone i uredbe na razumljiv način, informisati ih o pravno relevantnim okolnostima, utvrditi istine zasnovane na činjenicama i naučnim ispitivanjima te ih zakonito prosuditi. Ovo uključuje i ukazivanje na sve pritužbe koje su nam poznate, provođenje legitimnih zahtjeva i nadoknadu pretrpljene štete, te na kraju osiguravanje da odgovorni ne mogu izbjeći svoju odgovornost.

Posvećeni smo zavjetu advokata i naše je uvjerenje da svoja zastupanja vodimo u skladu sa zakonom i da zastupamo prava naših klijenata pravnim sredstvima koja su nam na raspolaganju.

Svaki advokat u ovoj mreži ovisan je o sebi u svakom smislu i svoje odluke donosi samostalno prema sopstvenom znanju i uvjerenju.

Izvor:

https://www.afa-zone.at/

0 0