Vi ste na: Početna
COVID-19

AUSTRIJSKI ADVOKATI ZA OSNOVNA PRAVA O STAVOVIMA AUSTRIJSKOG USTAVNOG SUDA KOJE MEDIJI KRIJU  

 

30.07.2021 15:49
 

 

Šta mediji kriju: VfGH otkazuje propise o koroni 

Svojim nalazima od 1. oktobra 2020. godine, Ustavni sud je ponovno presudio da su bitne odredbe pojedinačnih uredbi o virusu korona nezakonite, posebno: 

  • § 3: Zabrana ulaska u poslovne prostore svih vrsta poslovanja u ugostiteljstvu
  • § 10: Zabrana događaja sa više od 10 ljudi
  • U odjeljku 1, stav 2: Izraz „i nositi mehaničku zaštitnu opremu koja pokriva područje usta i nosa“, što se odnosi na ulazak na javna mjesta u zatvorenim prostorijama. 

Odredbe za koje se utvrdi da su nezakonite više se ne primjenjuju (s izuzetkom odredbe o minimalnoj udaljenosti između gastro stolova - ukinuta krajem 31. decembra 2020.). 

Ustavni sud je smatrao da zakonodavac u potpunosti nije zabilježio okolnosti koje su ga odredile prilikom donošenja pravilnika na takav način da je shodno tome razumljivo zašto je zakonodavac mjere preduzete ovom odredbom smatrao apsolutno neophodnim.

Međutim, osnove za donošenje odluka dokumentirane aktom o pravilniku nisu dovoljne da se uzmu u obzir zahtjevi za dokumentovanje pravilnika na temelju ovih zakonskih odredbi u odjeljku 1. Zakona o mjerama protiv COVID-19 i odjeljku 15. Zakona o epidemiji iz 1950. godine. .

Stoga dolazi do kršenja zakona jer zakonodavac u potpunosti nije zabilježio okolnosti koje su ga odredile prilikom donošenja pravilnika na takav način da je shodno tome razumljivo zašto je zakonodavac smatrao da su mjere preduzete ovim propisom neophodne.

 

Ustavni sud ukinuo je daljnje odredbe, poput ograničenja za prijem grupa posjetilaca u restorane (najviše 4 osobe ako ne žive u istom domaćinstvu).

 

Ovo rezultira tužbama za javnu odgovornost oštećenih osoba i kompanija u cijeloj Austriji, u skladu s odjeljkom 1. Zakona o javnoj odgovornosti, kojima je imovinska šteta nezakonito i krivo nanesena u provođenju zakona.

 

Budući da se na temelju sistemskih razmatranja ne može pretpostaviti da, po mišljenju Ustavnog suda, postoji dovoljno dokumentacije za donošenje uredbi u drugim aktima pravilnika, daljnje nezakonite odredbe pretpostavljaju se u pojedinačnim pravilnicima (za druge lica i kompanije), tako da u ovom slučaju mogu nastati daljnji zahtjevi za službenu odgovornost.

U najvećoj mjeri, zaključavanje i naredbe koje slijede nisu samo djelomično nezakonite, već u potpunosti; to će se morati ispitati u kontekstu postupaka službene odgovornosti pred redovnim sudovima. 

RA Dr. Michael Brunner

Član pravnika advokata za osnovna prava za obrazovanje

www.afa-zone.at

 

https://www.afa-zone.at/kostenlose-info-downloads/

 

0 0