Vi ste na: Početna
Novosti

AMERIKA NAPALA IRAK NA OSNOVU LAŽNIH OPTUŽBI DA POSJEDUJE BIOLOŠKO ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTAVANJE, A SADA PRIZNAJE DA IMA LABORATORIJE ZA PROIZVODNJU BIO-ORUŽJA U UKRAJINI!!!

 

09.03.2022 21:31
 

Rusija optužuje SAD za prikrivanje kršenja Konvencije o biološkom oružju iz 1972. – poziva na jačanje Ugovora o biološkom oružju

Autor Jim Hoft
Objavljeno 9. marta 2022. u 12:15

Rusija je izjavila da su SAD i Ukrajina prikrile kršenja Konvencije o biološkom oružju iz 1972. godine. Ovo dolazi nakon što je Rusija otkrila biolaboratorije u Ukrajini i nakon što je službenica State Departmenta Victoria Nuland potvrdila u svom svjedočenju u utorak da SAD imaju biolaboratorije u Ukrajini.

Konvencija o biološkom oružju , ili Konvencija o biološkom i toksičnom oružju, je sporazum o razoružanju koji efektivno zabranjuje biološko i toksično oružje zabranjujući njihov razvoj, proizvodnju, nabavku, transfer, skladištenje i upotrebu.

Konvenciju, kojom se zabranjuje korištenje biološkog oružja, ratificirale su 143 zemlje, ali nije imala sredstva za osiguranje usklađenosti, a SAD su odbacile protokol konvencije o biološkom oružju, prema izvještaju objavljenom na web stranici NIH-a iz 2001. godine.

Međunarodni ugovor o zabrani biološkog oružja mora biti ojačan mehanizmom za provjeru usklađenosti, suprotno stavu SAD o tom pitanju, rekla je Moskva u srijedu. Poziv dolazi nakon objavljenog otkrića dokaza da u laboratorijama koje podržava Pentagon u Ukrajini postoje smrtonosni patogeni.

Ruska vojska  je  ove sedmice izvijestila da su ukrajinske vlasti naredile uništavanje visoko patogenih uzoraka koji su bili pohranjeni u biološkim laboratorijama širom zemlje koje podržava SAD.

Navodni dokumenti ukazuju na to da su i Ukrajina i SAD prekršile Konvenciju o biološkom oružju (BWC) iz 1972. godine, koju su obje zemlje potpisale i ratificirale, navelo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova. Naredba za uništavanje uzoraka bila je pokušaj da se prikriju kršenja sporazuma, navodi se.

“Zalažemo se za nastavak rada na pravno obavezujućem Protokolu uz Konvenciju za djelotvoran mehanizam verifikacije, na koji su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine podmetale”  , saopštilo je ministarstvo.

...

Preuzeto sa:

https://www.thegatewaypundit.com/2022/03/russia-accuses-u-s-covering-violations-1972-biological-weapons-convention-calls-strengthen-bioweapons-treaty/

0 0